Sunday, 22 April 2012

Malang menimpa

Saya rasa macam saya sudah ditakdirkan untuk menjadi seorang yang malang pada hari ini. Sepatutnya, hari ini saya menjadi seorang yang bagus tetapi itulah. Allah sudah tentukan. Saya tidak boleh menghalang kehendak-Nya. Mungkin ada hikmah di sebalik semua ini. Jadi, saya harus menerimanya dengan ikhlas. Bukankah begitu? Apa pun, saya gembira sebab saya ditimpa malang. Aik? Kenapa saya harus gembira apabila ditimpa malang? Sebab saya dapat belajar untuk lebih berhati-hati dalam melakukan sesuatu. 

Cerita 1

Apa perasaan awak apabila awak ingin pergi berjumpa dengan ibu awak tetapi ibu awak telah pulang ke rumah? Pasti awak akan rasa marah dan geram. Dengan keadaan awak yang letih dan panas, tiba-tiba sudah kena tinggal dekat sekolah. Ehem, dan semua itu telah terjadi kepada saya. Bukan main merah lagi muka saya menahan marah. Sebenarnya, saya tidak marah pun. Cuma saya rasa malu. Aik? Sudah kena tinggal tetapi tiba-tiba rasa malu. Yalah, tadi bukan main semangat lagi cakap dekat kawan-kawan saya yang saya nak jumpa dengan ibu saya. 

Dan akhirnya, saya terpaksa pergi dekat kawan-kawan saya dan memberitahu mereka bahawa saya telah ditinggalkan oleh ibu saya. Masa itu, perasaan malu sudah mula menguasai diri saya. Rasa macam nak tumbuk-tumbuk lantai sahaja. Tetapi, tidak mengapa. Saya sudah biasa kerana sebelum ini, ibu saya pun pernah tinggalkan saya dekat sekolah. Jadi, rasa malu itu rasa macam biasa-biasa sahaja. Almaklumlah, orang sudah biasa kena tinggal. 

Cerita 2

Selepas saya meletakkan beg saya di pondok, saya ingin menyalin baju saya di tandas bersama kawan saya, Ainaa dan akhirnya kami telah membuat keputusan untuk menyalin baju di tandas kakak-kakak tingkatan 4 dan 5. Apabila kami sampai di tandas tersebut, kawan saya ini mahu pergi menyalin bajunya dulu dan saya pula menunggunya di luar. Selepas kawan saya ini telah selesai menyalin baju, saya pula yang menyalin baju. Hah, masa itulah kami telah menerima satu masalah yang besar.

Kawan saya ini ingin mengusik saya. Dia pergi menutup pintu tandas itu dengan kuat sebagai tanda bahawa dia sudah keluar daripada tandas tersebut. Dan secara tiba-tiba, dia menjerit. Dia mengadu dekat saya bahawa pintu itu tidak boleh dibuka. Pintu itu sebenarnya tiada tombol di dalam tetapi di luarnya ada. Kawan saya ini bukan main panik lagi dan dia hampir-hampir menangis. Saya pula menenangkannya. Oleh kerana saya seorang yang kuat, saya dan kawan saya itu pergi menarik pintu itu melalui bahagian bawah. 

Akhirnya, pintu itu terbuka. Bukan main seronok lagi kitaorang. Nasib baik ada orang kuat. Kalau tidak ada, entah apa yang akan terjadi dekat kawan saya. Bila difikirkan semula cerita itu, saya ketawa terbahak-bahak. Apa pun, saya rasa gembira kerana saya mulai sedar di mana kekuatan saya dan kekuatan saya itu ada pada persahabatan. 

Cerita 3

Oleh kerana kawan-kawan saya sedang lapar, mereka ingin membeli makanan di luar. Saya pun ingin mengikut mereka bagi mengelakkan saya bersendirian seperti orang tidak tentu arah. Buat malu sahaja kalau duduk seorang diri. 

Semasa saya ingin melintas jalan, tiba-tiba ada lori ingin melanggar saya. Kawan-kawan saya pun menjeritlah. Saya pula terkejut beruk dan akhirnya menjadi beruk. Itulah akibatnya jika terlampau terkejut. 

Cerita 4

Saya masuk kawad kaki. Hebat bukan? Janganlah dengki. Nanti saya jadi makin comel pula. Ehem, tadi saya ada latihan kawad kaki. Selepas itu, saya dengan kawan sebelah saya itu pun kena buat bergerak apa entah. Saya pun tidak tahu. Entah apa yang kelakarnya, kitaorang tiba-tiba tergelak. Macam orang gila pun ada. Mungkin saya kot yang buat kelakar kerana cara saya bergerak, nampak macam terlalu kelakar. Tetapi, tidak mengapa, saya rasa diri saya seperti terlebih hebat. 

Baiklah, itu sahaja saya nak tulis pada hari ini. Harap awak semua gembira apabila membaca blog saya. Semoga terhibur ya? 


Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment